TEL: 06 144 59 286

Waarom Hongaarse wijn

“Wat heb jij met Hongaarse wijn, Willem?” Die vraag krijg ik nogal eens te horen. Ik leg het graag even uit.

samen met de makelaar op zoek naar een eigen vakan- tiehuisje. Uiteindelijk werd dat een stuk grond met een wijnhuisje en wijnkelder. De wijnen die ik tijdens deze reis had meegenomen, hebben de passie voor Hongaarse wijn in mij wakker gemaakt.

De zomers in Hongarije zijn vrij warm en gemiddeld heeft het land tweedui- zend zonne-uren per jaar. De gemiddelde neerslag van vijfhonderd millimeter is vrij weinig, doordat Hongarije in de regenschaduw van de Alpen ligt. Al met al een prima klimaat om mooie wijn te verbouwen. Én om er je vakantie door te brengen, dus ging ik in 2005

‘De wijnen die ik tijdens deze reis had meegenomen, hebben de passie voor Hongaarse wijn in mij wakker gemaakt’

Hongarije kent naast de internationaal bekendere rassen, een enorme hoeveel-
heid inheemse druivenrassen zoals Furmint, Harslevelu, Irsai Owillem kasteleinliver, Juhfark, Keknyelu, Kadarka & Kekfrankos. Druiven die van hoge kwaliteit zijn door de lage opbrengst per hectare. Ook de diversiteit in bodemgesteldheid geeft de wijnen een Hongaars karakter: vulkanische grond, mergel, rode klei. De voornaamste typering van de Hongaarse wijn is mineraal. Geuren en smaken die de wijnstok opneemt door zijn soms 15 meter lange wortels.

Al snel kwam ik in contact met de wijnmakers van Wijnhuis Matias wat ‘Gift of God’ betekent. Na het proeven van deze wijnen dacht ik, wat een hemels geschenk zijn deze wijnen die moeten mee naar Nederland. En zo is het begonnen. Voor mij een uit de hand gelopen hobby, voor mijn vrouw inmid- dels een bijna full-time baan.

Onze klanten zijn allang niet meer alleen wijnliefhebbers met een voorliefde
voor uitzonderlijke wijnen. We werken nu ook samen met mooie restaurants
en passievolle koks uit de regio. Neem nou streekrestaurant De Pronckheer in Cothen waar Arjan en Inge helemaal verliefd werden op onze Hongaarse wijnen met een ver- haal en deze verweefden met hun ultieme gerechten. Sterrenrestaurant de Burge- meester in Linschoten die zijn gasten met de prachtige Matias Kekfrankos verwent. Of Brasserie Springer in Schoonhoven die passievol koken laat samengaan met onze wijnen.

Laten we genieten van al het moois dat wijn ons te bieden heeft en dat we kunnen proosten op een prachtig 2016.

Share this post
  , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *