TEL: 06 144 59 286

De wijnmakers


Jong, passievol, authentiek en makers van uitzonderlijke wijnen.

Tamás Kovács

Szent Donat

De familiewijnmakerij van landgoed Szent Donát bevindt zich in Csopak aan de schilderachtige oevers van het Balatonmeer. Het landgoed beslaat tien hectare, waarvan er acht onder wijnbouw zijn. Hun kerngebieden zijn te vinden in Csopak en Paloznak, maar ze hebben ook wijnstokken in Tihany en volgend jaar zullen ze ook beginnen met planten in het Káli-bekken en op de Fekete-heuvel, waar ze van plan zijn een tweede landgoedcentrum op te richten.
Tamás helpt al sinds zijn jeugd in de wijngaarden; hij vond het heerlijk om buiten te zijn en sowieso waren druiven altijd zijn favoriete fruit geweest. Hij begon meer betrokken te raken bij de wijnbereiding met zijn vader en heeft sinds 2010 veel van zijn tijd doorgebracht tussen de vaten en tanks van de wijnmakerij. In de oogst van 2012 kreeg hij bij de wijnbereiding al de vrije hand.
De eerste wijn die hij maakte was een Olaszrizling uit 2006, gemaakt van nieuwe wijnstokken uit Szigetheg, ook door hem gecultiveerd. Dit is een geweldige inspiratie voor een 21-jarige. Vervolgens begon hij serieus na te denken over de mogelijkheid om het domein over te nemen.
De komende vijf jaar willen ze geleidelijk aan de omvang van het pand vergroten, de kelder uitbreiden en de huidige productie verdubbelen. Tamás vindt het erg belangrijk om een ​​stabiele markt buiten Hongarije op te bouwen, aangezien hij het geluk heeft dat hij als tiener de kans heeft gekregen om door heel Europa te reizen. Hij ging naar de middelbare school in België, woonde bij een Vlaams gastgezin, leerde de taal en cultuur kennen en had een beetje het gevoel dat het zijn tweede thuis was.

Dora Koczor

Koczor Borhaz

Ik ging van 1992-96 naar de middelbare school en vervolgde mijn universitaire studies geschiedenis en Engels in Szeged. Lange tijd wilde ik helemaal niet met wijn maken, maar na een tijdje raakte ik hier nog steeds betrokken, dus ik dacht dat ik ook de kennis nodig zou hebben die ik kon opdoen op een vakschool voor wijnbouw en wijnmaken.

Bij de familiewijnmakerij begonnen in 1997 grote ontwikkelingen, met de nadruk op de bouw van de nieuwe kelder. We waren er toen van overtuigd dat toen we daarmee klaar waren, we een beetje opgelucht konden zijn, maar vandaag zien we dat de ontwikkelingen voor een werkende wijnmakerij nooit voorbij zijn.

Na mijn studie was ik de eerste die in de kelder werkte, maar later breidde deze rol zich uit met gastvrijheid en wijntoerisme. Onze wijnen worden voornamelijk gehost via lokale verkoop, maar we zijn van plan om ook een breder afzetgebied te gaan bedienen.Uiteraard blijven we lokale gastvrijheid een sleutelrol geven. Het restaurant en het pension met tien kamers van de Koczor-wijnmakerij dienen ook voor dit doel.

Italiaanse Riesling of Furmint. De eerste is, zoals de meeste kelders in het Noord-Balatonmeer, een belangrijke variëteit in Hongarije, maar het zou goed zijn om de laatste terug te brengen naar het gebied, omdat hij hier in het verleden in aanzienlijke hoeveelheden werd verbouwd. Ik vind het een spannend ras dat nog op zoek is naar een plek aan de noordkust van het Balatonmeer. Maar verder heb ik een persoonlijke favoriet: de semillon.

Van alle drie denk ik dat ze kansen verbergen: van lichte, fruitige wijnen tot late oogstpartijen, er kan een grote verscheidenheid aan wijnstijlen worden gematcht, wat natuurlijk altijd wordt bepaald door de vintage naast de combinatie van plaats van productie en variëteit, en de wijnmaker.

Miklós Tamás Rácz

Winemaker in Diósviszló / Pecs

Er zijn mensen die geweldige wijn maken in Diósviszló, in de zuidwestelijke buitenpost van het Villány-wijngebied, aan de poort van Orámság. Miklós Tamás Rácz is een zachtaardige, hardwerkende kerel die goede wijnen maakt. Een paar jaar geleden, na een wedstrijd voor jonge wijnmakers, werd hij meer bekender. Miklós volgt zijn eigen weg, zowel op het gebied van druiventeelt als wijnbereiding. Er zijn velen die hem soms niet helemaal begrijpen. Vanaf het jaartal 2012 presenteerde hij een Pinot Noir die helemaal niet als een Pinot Noir smaakte. Hij valt zo uit de Pinot-matrix. In Diósviszló is de variëteit zo, zegt hij. Diep, donker, dicht en vol van smaak. Deze wijn is briljant in dit jaartal, het maakt niet uit of zijn echt unieke karakter werd meegebracht door de gekozen kloon, of de hete, zuidelijke heuvel of de smaak van de wijnmaker.

Gabor Kiss

Winemaker in Villany

Je koestert al heel lang een nieuwe wijnfamilie, je hebt me er verschillende keren over verteld. Je kon niet wachten op de lente van 2020. We zijn hier nu en je kwam echt naar buiten met je nieuwe wijnen. Het moment is niet het beste, maar het leven stopt niet. Vertel ons over de nieuwe wijnen!

De vintage van 2017 was uitstekend en de wijnen waren zo goed dat ik besloot dat we ons met een nieuwe look op de introductie voorbereidden. De plannen zijn voltooid en ik denk dat we erin geslaagd zijn om een ​​niveau hoger te komen. Onze wijnen lopen tot nu toe voorop, maar ik denk dat deze positie verder zal worden versterkt met de vintage van 2017. Alle kennis en ervaring die we de afgelopen 20 jaar hebben opgedaan, komt tot uiting in deze wijnen.

Cabernet franc genaamd Code en merlot genaamd Enigma bleef, maar ze werden vergezeld door een nieuwe wijn, een 100% cabernet sauvignon, die we gedoopt Signal noemden. Het werd gemaakt van de vrucht van een langzaam groeiende plantage en de druiven werden in 2001 geplant in de Bocor-wijngaard in Kisharsány. Deze selectie van Franse klonen heeft jaar na jaar steeds meer mooie wijnen voortgebracht, en nu is het tijd om als een onafhankelijke variëteit in het assortiment te verschijnen.

Hoe zijn deze wijnen gemaakt?

Er zijn niet veel nieuwigheden in de technologie, we hebben de druiven in een krat geoogst, vervolgens geplet en ontsteelt. Alle drie de wijnen fermenteerden spontaan en rijpten bijna 20 maanden in Franse vaten van 500 liter. Ze werden na de ontbinding van appelzuur in het vat geplaatst, geklaard, voorgefilterd, volledig schoon, zodat tijdens het bottelen geen filtratie of klaring nodig was. Wijngaardselectie en vatselectie.

Ik heb er altijd naar verlangd om de waarden van onze wijnmakerij zo tastbaar mogelijk te maken, om de aandacht te vestigen op het feit dat uitstekende wijnen ook in kleine kelders kunnen worden geboren. Elk lid van de nieuwe wijnfamilie kan lang rijpen en zal in de loop van de tijd hun steeds mooiere gezichten laten zien, dus op elk label staat hoeveel flessen van die wijn er zijn gemaakt en hoelang we garanderen dat deze rijpt.

Name

Role

I am test text block. Click edit button to change this text.