TEL: 06 144 59 286

Ontdekkingsreis naar nieuwe wijnen

 

Ten tijde van het schrijven van deze column is het bijna zover, onze wijnreis naar Hon- garije. Dit keer gaan we eind september omdat we graag willen meehelpen met het oogstseizoen. Wat is er mooier dan dat. Meewerken en meehelpen voor een goede zaak: een goede wijn! Om na de oogst de wijnkelders in te duiken en de nieuwe wijnen en jaargangen te mogen proeven.

Een voor ons nieuwe regio is het noordelijke Eger waar we op zoek gaan naar ‘Stierenbloed’. Egri Bikavér, ofwel ‘Stierenbloed’, is een historische Hongaarse cuvée die kan wedijveren met de Franse Châteauneuf-du-Pape. De naam Stierenbloed komt van een Middeleeuwse legende.

Eger werd in 1592 omsingeld door een overmacht aan Turkse soldaten. Hongaarse soldaten dronken zich moed in met rode wijn. Lallend stonden zij op de stadsmuren, hun baarden druipend van de rode wijn. Onder de Turken werd het gerucht verspreid dat de Hongaren stierenbloed dronken. Dat zou ze onoverwinnelijk maken. Bang gemaakt gingen ze ervandoor. Wat de legende vergeet te vertellen is dat uiteindelijk de Turken deze regio 91 jaar lang bezet

hebben gehad.

Hoogwaardig Stierenbloed is kruidig, fruitig en expressief. Net als voor Châteauneuf-de-Pape is er een vrij groot aantal druiven (11 druivenrassen) toegestaan dat voor deze wijn gebruikt mag worden. De belangrijkste zijn de Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Zweigelt, Menoir, Blauburger en Pinot Noir. De wijn mag niet meer dan 50% van één druivenras bevatten.

Bij Szent Donat gaan we een jeep-safari maken door de wijngaarden langs het Balatonmeer en gaan we de eerste rode wijn van dit wijnhuis proeven. We zijn ook heel benieuwd naar de Meszes (olaszrizling) 2015. Van de wijnen van Szent Donat is maar een kleine oplage beschikbaar en vorig jaar was de Meszes 2014 exclusief voor Peter Goossens van het sterrenrestaurant Hof van Cleve uit België.

En dan, het wijnhuis Matias, in de zuidelijke regio Pecs/Villany, hoe gaat de nieuwe Zweigelt proeven? Spannend, is deze al klaar om gebotteld te worden of laten we ‘m nog even op het vat? Welke wijn zeker klaar is om weer naar Nederland te halen is de alom bekende Matias Cabernet Franc. Jaargang 2009 was een bestseller en heeft menig wijnliefhebber doen verbazen, beter gezegd betoverd met zijn volle karakter en uitgesproken geur van kersen. De laatste paar esjes bevinden zich in mijn private collection voor bijzondere momenten met goed gezelschap. Nu komt jaargang 2011 en deze belooft veel goeds.

Genoeg te proeven en te ontdekken en mocht je de nieuwe wijnen willen proeven, dan hoor ik het graag. Je bent van harte welkom bij ons aan de Kapellestraat in Oudewater!

Share this post
  , , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *