TEL: 06 144 59 286

Bijzonder assortiment Hongaarse Wijnen

“Koop altijd drie flessen van een goede wijn”, adviseert Willem Kastelein hartstochtelijk. “Eén voor jezelf, één voor goed gezelschap en één om weg te geven.” Samen met zijn vrouw Carina runt hij Wijnhuis Kastelein, waar uitsluitend Hongaarse wijnen worden verkocht. “Onze wijnen verkopen zichzelf. Zelfs de grootste criticasters gaan overstag bij de geur en smaak van Hongarije.”

De wijnkelder van Willem en Carina Kastelein, waar ook kleine proeve- rijen worden georganiseerd, ligt bij hun huis in Polsbroek. Hun kantoor hebben de ondernemers ingericht in een bedrijfsverzamelgebouw in het centrum van Oudewater. “Ideaal”, vindt Carina. “Wij houden van samenwerken en treffen hier allerlei inspirerende ondernemers.

Samen komen we tot de mooiste dingen.” Carina en Willem runnen het label Relaxed
Genieten, waaronder diverse activiteiten vallen. “We organiseren feesten en proeverijen, maar verkopen ook zitzakken en wijn. Eigenlijk zijn we voor alles te porren waarbij relaxed genieten centraal staat”, lacht een enthousiaste Willem.

WIJNHUIS MATIAS

In 2011 start Wijnhuis Kastelein met een bijzonder assortiment. “Wij importeren uitsluitend Hon- gaarse wijnen, die bij een klein en lokaal wijnhuis worden gepro- duceerd: wijnhuis Matias. Jonge, enthousiastmatiase wijnmakers met een enorme passie voor hun vak maken hier 27 verschillende wijnen van druiven uit wijngaarden op vijf verschillende locaties in Hongarije. Het is een zeer exclusief assortiment, waarvan diverse wijnen al internationale prijzen hebben gewonnen. Het merendeel van de wijn blijft in Hongarije, een heel klein deel wordt geëxporteerd.”

De smaak van Hongaarse wijnen wordt onder andere bepaald door de bodemgesteldheid, het aantal zonuren en de koude nachten. “Hongarije kent veel vulkanische grond, die zelfs Franse druivenrassen een heel eigen smaak geeft”, vertelt Willem. “De koude nachten zorgen daarnaast met name in de witte wijnen voor een intense geur. We maken tijdens proeverijen regel- matig mee dat mensen aanvankelijk hun neus ophalen voor ons assortiment, omdat ze uitsluitend op Frankrijk of Italië gericht zijn. Als zij toch iets proeven, zijn ze aangenaam verrast en kopen niet zelden de hele voorraad op.” Hongaarse wijnen zijn er in wit, rood en rosé.

BIJZONDER RELATIEGESCHENK

“Wijn uit Hongarije is bijzonder en exclusief. Daarom is het ideaal als relatiegeschenk”, vinden Willem en Carina. “Met ons assortiment kun je een klant of je medewerkers écht verrassen. Je geeft blijk van persoonlijke aandacht, omdat je iets heel speciaals hebt uitgekozen. Bij onze Zweigelt en Cabernet Franc wijnen hebben wij bovendien door een Hongaarse toppatissier een chocoladetablet laten maken, waarin dezelfde wijn is verwerkt. Dat maakt het helemaal tot een bijzonder cadeau.”

Willem en Carina reizen minimaal twee jaar zelf naar Hongarije om de aankomende wijnen te proeven. “Als iets goed lijkt te worden, reserveren we me- teen het vat. Of een wijn slaagt, is vooral afhankelijk van het weer. Dat maakt het tot zo’n bijzonder product. Geen massa- productie, maar met heel veel liefde en persoonlijke toewijding afwachten of het gaat lukken. Dat blijft een uniek proces.”

 

Share this post
  , , , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *